A családalapítás és a vele járó otthonteremtés ma már nagyon nehezen megy. A lakás árak elszabadultak, ma már inkább csak vidéki településeken lehet kifizethető áron, családi házat vásárolni. Amennyiben Önnek lakáshitelre lesz szüksége a költözéshez, már most érdemes nekiállni kiválasztani a megfelelő ajánlatot.

Ha nem vagyunk körültekintőek, milliókkal többe kerül a felvett hitel.

A fogyasztóbarát lakáshitelek kamat változása nagymértékben függ az állampapír hozamok növekedésétől. Várhatóan a jövőben ezek tovább emelkednek, ami befolyásolja a hitel után fizetendő díjakat is. Ennek függvényében  alaposan át kell gondolni nem csak azt, mikor vesszük fel a hitelt, hanem azt is, milyen típusú hitel után folyamodunk.

Az egyértelműen látszik, hogy minél hamarabb folyamodunk hitel után, annál kedvezőbb feltételekkel lehet megkötni a szerződést. Ám ez nem minden. A másik legfontosabb kérdés az a hitel kamatozása, tehát:

  • Változó kamatozású hitel
  • Fix kamatozású hitel

Hogyan kerülhetjük el, a túlzott kamat növekedést?

A hitel kamat növekedését megállítani nem tudjuk, azért viszont tehetünk, hogy a lehető legbiztonságosabb megoldást válasszuk. A lakáshitelekre két féle megoldás létezik:

  • válasszunk olyan hitelt aminek a kamatperiódusa hosszú időre szól (3-5-10 év)
  • válasszunk fix kamatozású hitelt

Változó kamatozású hitel esetén a kamatperiódus meghatározása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy biztonsággal tudjuk visszafizetni a kölcsönt. A kamatperiódus azt jelenti, hogy ez idő alatt a hitel kamata végig ugyanannyi marad, nem változhat. Ez időszak lejártakor viszont számítani kell rá, hogy a kamat emelkedni fog.

Ezzel szemben a fix kamatozású hitel törlesztője végig változatlan marad. Akár 10-20 éven át is, érdemes tehát hosszabb távra tervezni biztonsággal.